PTK NP: viitoarea capsulă rusească

Capsula Soyuz este folosită încă din 1966 și inițial făcea parte din planul sovietic de aselenizare. Deși nu a dus cosmonauți pe orbita sau pe suprafața Lunii, Soyuz este folosită în prezent pentru a transporta astronauți pe orbită și va fi folosită începând de anul viitor chiar și de către NASA, fiind singura modalitate prin care agenția spațială americană va putea ajunge pe Stația Spațială Internațională începând din 2011.

Agenția Spațială Rusă speră ca în curând să poată înlocui venerabila caspulă Soyuz cu una modernă, denumită PTK NP (Prospective Piloted Transport System), după ce planurile de a dezvolta o astfel de capsulă împreună cu ESA au eșuat. Primul zbor al PTK NP este programat pentru 2015 și deși programat inițial a avea loc de pe noul cosmodrom rusesc de la Vostochny, aflat momentan în construcție, PTK NP va fi lansată se pare tot de la Baikonur (Kazahstan), deoarece Vostochny se pare că va deveni operațional abia în 2018. Baikonur era singurul loc al Uniunii Sovietice de unde se lansau misiuni cu echipaj uman, care, după destrămarea URSS, a ajuns în granițele Kazahstanului, devenit stat independent. Rusia dorește astfel prin construcția noului cosmodrom, să-și încheie dependeța pe care o are față de Baikonur în ceea ce privește zborurile cosmice cu echipaj uman.

Modelul PTK NP prezentat în 2009 la un show aerian rusesc

Vitaly Lopota, președintele companiei Energia, cea care construiește actuala Soyuz și care dezvoltă în prezent noua capsulă, a afirmat în cursul lunii ianuarie că dacă noul cosmodrom nu va fi terminat până în 2015, PTK NP va putea decola și de pe actualul cosmodrom de la Baikonur. Prim-ministrul Putin a recunoscut că au fost întâmpinate unele probleme neprevăzute în construcția noului cosmodrom iar surse neoficiale vorbesc despre probleme financiare care vor întârzia probabil finalizarea proiectului. Discuții despre adaptarea caspulei Soyuz pentru misiuni lunare cu echipaj uman persistă și în prezent iar președintele rus Dmitry Medvedev a subliniat recent faptul că dezvoltarea de sisteme de energie nucleară pentru misiunile spațiale de lungă durată este o prioritate națională. Aceste sisteme nucleare urmează să fie folosite în viitoarele sonde rusești care vor explora sistemul solar sau în viitoarele baze lunare cu echipaj uman (și sperăm că nu vor funcționa cu Cobalt Thorium G).

Noua capsulă va fi lansată folosind rachetele Rus-M, aflate și acestea în perioada de dezvoltare. Conform specificațiilor actuale, Rus-M vor putea ridica pe orbită până la 13 de tone, față de cele 6 tone pe care le poate urca actualele rachete Soyuz. În cazul în care dezvoltarea Rus-M rămâne în urmă, vor putea fi folosite și rachetele ucrainiene Zenit. În luna mai 2010, consiliul științific al companiei Energia a aprobat designul preliminar pentru PTK NP, care ar putea la rândul ei să aibe trei variante: varianta pentru zboruri spre ISS cu echipaj uman, varianta pentru zboruri spre ISS fără echipaj uman și o variantă pentru explorarea Lunii, însă detaliile tehnice nu au fost făcute încă publice.