„Misteriosul obiect” detectat de Chandra-X

NASA a anunțat astăzi, într-o conferință de presă extrem de mediatizată care a alimentat din plin tot felul de teorii ale conspirației, descoperirea unei noi găuri negre de către telescopul spațial Chandra-X.

În 1979 un astronom amator detecta pe cer un obiect extrem de strălucitor care era de fapt o supernovă, adică ultimul stadiu al unei stele cu masa de 20 de ori mai mare decât masa soarelui, aflată la 55 de milioane de ani lumină de noi (distanță relativ mică în termeni astronomici, de unde și exprimarea NASA din comunicatul de presă in our cosmic neighborhood), în galaxia M100 (NGC 4321). De regulă, după consumarea combustibilului unei stele masive, materia colapsează sub presiunea forțelor gravitaționale, creându-se o explozie cu o degajare extrem de mare de energie. Supernovele pot apărea, pentru perioade scurte de timp, mai strălucitoare decât galaxii întregi, energia emisă în acele momente depășind cantitatea de energie emisă de Soare pe întreaga durată a vieții sale.

Galaxia spirală M100, „gazda” supernovei 1979C, aflată la 55 de milioane de ani lumină de noi

Observațiile recente ale telescopului spațial Chandra-X conduc spre concluzia că în urma supernovei 1979C s-a format o gaură neagră. Dacă aceste concluzii sunt corecte, cercetătorii au acum privilegiul de a asista în premieră la nașterea unui astfel de obiect cosmic. Deși doar în galaxia noastră sunt mii de alte găuri negre și universul conține mai multe milioane de astfel de obiecte misterioase, este pentru prima dată când observăm momentul în care aceasta a fost creată și astfel avem sub observație o gaură neagră a cărui vârstă o cunoaștem precis.

Găurile negre sunt obiecte cosmice extrem de fascinante, cu proprietăți remarcabile. Câmpurile gravitaționale create de densitatea extraordinară a materiei dintr-o gaură neagră cauzează captarea inclusiv a fotonilor sau a oricărei particule de materie aflată în imediata sa vecinătate. Materia din preajma găurii negre este antrenată într-o rotație extrem de rapidă, ce generează radiații X extrem de puternice și jerbe de gaz care ating viteze apropiate de viteza luminii. Interiorul unei găuri negre este un loc extrem de fascinant pentru fizicieni deoarece fenomenele care au loc acolo sunt la limita științei de astăzi: timpul, spațiul și legile fizicii așa cum le cunoaștem noi sunt deformate și din păcate nu avem acces direct la informațiile despre procesele care au loc acolo, decât prin intermediul observațiilor indirecte, extrapolări teoretice sau modelări. Descoperirea unei găuri negre de vechime cunoscută reprezintă o premieră pentru comunitatea științifică internațională și un mare pas pentru o mai bună cunoaștere a acestor obiecte cosmice fascinante.

O altă variantă luată în calcul de cercetători este ca rămășițele supernovei 1979C să nu conducă spre ipoteza unei găuri negre, aceasta fiind însă o nebuloasă formată din gazele stelar antrenate de un pulsar. O astfel de formațiune este nebuloasa Crabului, formată prin explozia unei supernove observată acum  950 de ani, fenomen descris pe atunci de astronomii chinezi la acea vreme. Chiar și așa, descoperirea este la fel de interesantă pentru astrofizicieni.

Nebuloasa Crabului din constelația Taur, un scenariu alternativ pentru supernova 1979C

Trebuie reținut faptul că supernova 1979C a explodat acum 55 de milioane de ani, însă noi am observat acest lucru abia acum 30 de ani, datorită vitezei finite a luminii, care a avut de parcurs între timp o distanță egală cu… 55 de milioane de ani lumină (definiția pentru unitatea de lungime an lumină fiind distanța parcursă de lumină pe durata unui an). De aceea, uneori se mai spune despre această eventuală gaură neagră că ar avea o vechime de 30 de ani. Gaura neagră 1979C are de fapt o vârstă de 55 de milioane de ani, observațiile noastre asupra sa sunt vechi de 30 de ani, din motivul enunțat mai sus.

Nu, această nouă gaură neagră nu va duce sfârșitul lumii în 2012, sunt milioane de alte găuri negre în univers, mai aproape sau mai departe de noi, mai mari sau mai mici. Ce este cu adevărat remarcabil la această descoperire este faptul că gaura neagră se naște sub ochii noștri, putând astfel fi atent studiată, cercetătorii știind exact când această gaură neagră s-a format și astfel își pot îmbunătăți modele și teoriile în acest sens.

Chandra-X este un telescop spațial construit de NASA și lansat în 1999 de către naveta Columbia, folosit pentru observații ale universului în domeniul razelor X.