MagISStra

În 15 decembrie 2010, astronautul Agenției Spațiale Internaționale (ESA) Paolo Nespoli va decola la bordul unei capsule Soyuz de pe cosmodromul de la Baikonur (Kazahstan) spre Stația Spațială Internațională (ISS). Acesta va duce cu el în laboratorul orbital o mini-seră și câteva semințe (arabidopsis thaliana), parte a unui experiment de creștere a planetelor în condiții de impoderabilitate. Experimentul denumit Greenhouse in space este foarte important pentru viitoarele misiuni spațiale de lungă durată în care astronauții vor trebui să îți cultive plante la bordul navelor, pentru oxigen, pentru hrană și, de ce nu, pentru o ambianță care să le reamintească de planeta-mamă.

Mini-sera care va ajunge pe Stația Spațială Internațională

Parte a programului MagISStra al Agenției Spațiale Europene, la acest experiment pot lua parte și școlile din Europa, programul fiind destinat copiilor cu vârste între 12-14 ani. Profesorii vor putea comanda gratuit un kit identic cu cel care va fi dus pe orbită de către astronautul Paolo Nespoli iar elevii vor avea sarcina de a urmări dezvoltarea propriilor plante și de a compara rezultatele lor cu cel aflat în spațiu, la bordul Stației Spațiale Internaționale, timp de 10 săptămâni. Vestea bună este că la acest program pot participa și școlile din România (care va deveni în scurt timp membru ESA cu drepturi depline).

Prima școală din România care a cerut un astfel de kit este Grupul Școlar Mihai Viteazul din Ineu iar evoluția experimentului va fi monitorizată aici, pe www.parsec.ro, unde a fost deschisă o secțiune specială dedicată acestui proiect. Experimentul va fi lansat la mijlocul lunii februarie 2011.

Astronautul italian Paolo Nespoli în timpul primei sale misiuni în spațiu, la bordul navetei spațiale Discovery (STS-120, 2007)

Astfel, dacă sunteți profesor sau profesoară de biologie și aveți elevi cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, puteți lua parte la acest program al Agenției Spațiale Europene comandând un astfel de kit de aici. Detalii despre programul MagISStra pot fi găsite pe pagina ESA. Stocurile de kituri sunt limitate, doritorii fiind rugați să comandă cât mai repede pentru a putea participa. Livrările vor începe în ianuarie 2011. Dacă ești un elev cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, spune-i profesoarei tale de biologie de acest proiect și ai șansa de a participa la un experiment care are loc în spațiul cosmic, vital pentru următoarele misiuni spațiale de lungă durată.