O zi lungă pentru Expediția 25

Astăzi la ora 15:24 ora României Fyodor Yurchikhin și Oleg Skripochka vor ieși din Stația Spațială Internațională pentru a efectua o activitate extravehiculară, pregătind o un modulul rusesc Zvezda al stației pentru viitoare experimente și efectuând o serie de operațiuni de mentenanță.

Cei doi vor purta costumele spațiale rusești denumite Orlan și vor ieşi din ISS folosind modulul Pirs. Activitatea extravehiculară este programată să dureze aproape 6 ore. Misiunea principală este una de mentenanță a ISS, cosmonauții vor instala un workbench modulului Zvezda, pentru viitoare experimente de la bordul modulului rusesc, vor curăța gurile de ventilație ale sistemului Elektron (generator de oxigen) și vor muta o cameră TV dintr-un punct al modulului Rassvet în altul. Al doilea set de obiective este unul științific, Yurchikhin și Skripochka având de mutat un experiment rusesc denumit Kontur de pe modulul Zvezda pe modulul Pirs, vor instala noi materiale pe suprafața modulului Rassver și vor recupera probe care au fost expuse vidului cosmic de pe suprafața modulelor Pirs și Zvezda, pentru a fi analizate în interiorul ISS și ulterior pe Pământ.

Ceilalți astronauți de la bordul Stației Spațiale Internaționale, membri ai Expediției 25, se vor afla în capsulele Soyuz, gata să părăsească imediat ISS în cazul unei situații de urgență. Doug Wheelock și Shannon Walker vor fi în capsula Soyuz TMA-19 cuplată cu modulul Rassvet iar Scott Kelly și Alexander Kaleri se vor afla în capsula Soyuz TMA-O1M cuplată cu modulul Poisk.

Activitatea extravehiculară va fi în principal coordonată de la centrul din Moscova, dar aceștia vor colabora și cu omologii lor din Houston, Texas, fiind în principal o misiune rusă, implicând cosmonauți ruși și modulele și experimente rusești de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Aceasta va fi a 26-a activitate extravehiculară rusească efectuată din ISS.