Ariane 5 ECA lansează HYLAS 1 și Intelsat 17

Ieri, Arianespace a lansat cu succes ce-a de-a cincea racheta europeană Ariane 5 din acest an, ridicând pe orbită sateliții de telecomunicații HYLAS 1 și Intelsat 17. Zborul a durat 49 de minute, Intelsat 17 fiind primul satelit poziționat, urmat de HYLAS 1.

Ariane 5 ECA la câteva secunde după lansare

Lansarea de ieri a fost 54-a lansare Ariane 5 și pentru această misiune a fost folosită varianta ECA (Cryogenic Evolution type A) care reprezintă cea mai puternică versiune a rachetei Ariane 5.  Ariane 5 ECA este o variantă îmbunătățită a modelului Ariane 5 Generic, capabilă să transporte mase mai mari pe orbită, de până la 10 tone, spre deosebire de 6.2 tone în versiunea standard. Structura rachetei este în mare parte nemodificată, însă câteva subsisteme au fost modernizate pentru a crește puterea motorului Vulcain care propulsează racheta europeană. Încărcătura acestei misiuni a fost de 8870 kilograme din care 8070 reprezintă masa însumată a celor doi sateliți iar diferența de 800 kg fiind a sistemului integrat de plasare pe orbită a sateliților (SYLDA).

Următoarea lansare Ariane 5 este programată pentru 25 decembrie 2010, urmând să urce pe orbită sateliții Koreasat 6 și HispaSat-1E.