Lansare Falcon 9

După câteva luni de amânări și câteva proleme de ultim moment, noua rachetă spațială privată Falcon 9 a fost în cele din urmă lansată cu succes de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, ieri, 4 iunie, la ora 21:45 ora României. Racheta este construită de o firmă privată, SpaceX, condusă de Elon Musk, unul din fondatorii PayPal. Succesoare a lui Falcon 1, noua rachetă a atins parametrii orbitali plănuiţi şi SpaceX a declarat că o nouă rachetă Falcon 9 este aproape gata pentru o nouă lansare care ar putea avea loc peste câteva luni, când aceasta va purta pe orbită capsula Dragon, care ar putea cândva să transporte materiale sau un echipaj uman pe Staţia Spaţială Internaţională, ca parte a unui contract cu NASA. Ieri, în cadrul zborului inaugural, Falcon 9 a transportat doar o machetă a viitoarei capsule Dragon.

Falcon 9 deschide o nouă era în explorarea spațiului cosmic, integrându-se în viziunea curentă a președintelui Obama de a muta centrul de greutate al explorării spre sectorul privat.

4 Comments

  1. O întrebare cârcotaşă, ce face firma privată SpaceX în 2010 nu e echivalentul Proiectului Mercury pornit de NASA, agenţie finanţată din fonduri de stat, în 1959?

  2. Bine ar fi, dar eu nu cred în explorarea privată a spațiului cosmic. M-aș bucura să mă înșel, dar cred că resursele financiare și umane necesare nu pot veni (doar) din sectorul privat.
    M-aș bucura ca SpaceX să își propună să ajungă pe Marte, nu pe Lună, deși nu știu ce beneficii și ce surse de profit ar avea o firmă privată mai departe de Low Earth Orbit (LEO).

  3. Exact asta vroiam să zic şi eu, mai au mult până să ajungă la nivelul NASA.

  4. Şi bine zici tu că banii nu vor veni din sectorul privat. În momentul de faţă SpaceX a câştigat două contracte cu NASA, unul de $270 milioane($240 milioane plătite deja) iar celălalt în valoare de $1,6 miliarde. Valoarea investiţiilor private e estimată în jur la $500 milioane.

    Planul lor de afaceri se învârte până la urmă în jurul NASA şi a finanţărilor bugetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *