KSLV-1 explodează

A doua încercare a Coreei de Sud de a pune pe orbită un satelit prin forțe proprii a eșuat astăzi, prin explozia rachetei Korean Space Launch Vehicle 1 (KSLV-1) , la 137 de secunde după lansare. Acesta este al doilea eșec pentru tânărul program spațial coreean, în august 2009 o rachetă similară explodând la puțin timp de la lansare.

Lansarea de astăzi de la centrul spațial coreean de la Goheung’s Naro urma să pună pe orbită un satelit pentru studiul schimbărilor climatice, la o altitudine de 302 km. La 137 de secunde după lansarea de la ora 17:01 ora locală, la o altitudine de 70 de km, racheta a explodat, distrugând complet încărcătura de la bord și năruind visele coreene de a avea o rachetă proprie.

Construită parțial în Rusia și parțial în Coreea de Sud, racheta, înaltă de 33 de metri,  a costat aproximativ 500 de milioane de dolari și oficialii coreeni sperau să fie vehiculul care să facă din Coreea de Sud a zecea țară capabilă de lansări proprii de sateliți. Eșecul de astăzi pune însă la grea încercare întreg programul spațial coreean.