Hidrocarburile de pe Titan

Noi rezultate trimise de către sonda Cassini lasă loc de speculații cu privire la prezența vieții pe satelitul lui Saturn, Titan. Se pare că în hidrogenul din atmosfera lui Titan cade pe suprafața acestuia, unde dispare. Una din teorii afirmă că acesta ar putea fi consumat de către o posibilă formă de viață existentă acolo, caz în care consumul de hidrogen al echivala pe Pământ cu consumul de oxigen. În sprijinul acestei teorii vine o altă descoperire recentă: lipsa acetilenei dintre hidrocarburile existente pe satelitul lui Saturn, renumit pentru cantitățile mari de hidrocarburi lichide depozitate pe suprafața sa.

Astrobiologul Chris McKay de la Centrul de Cercetări Aames al NASA afirmă că acetilena ar putea fi principala sursă de hrană a unor organisme al căror metabolism se bazează pe metan spre deosebire de metabolsimul bazat de apă, cum este cazul pe planeta noastră. Până în prezent, microorganismele care ar funcționa cu metan (în loc de apă) sunt doar niște teorii, dar ele ar putea fi o realitate în condițiile cu totul speciale de pe Titan. La minus 179 de grade Celsius, temperatura pe Titan, metanul este lichid și din abundență și acesta ar putea sta la baza activităților biologice care ar putea teoretic exista acolo.

Acetilena este produsă ca urmare a reacției particulelor solare cu atmosfera lui Titan, însă lipsa acesteia de pe suprafața planetei poate fi explicată și prin transformarea acetilenei în alte molecule mai complexe cât timp aceasta este încă în atmosferă.

Datele sunt încă preliminare, lăsând astfel loc de speculații fascinante.

În fotografia de mai sus se poate observa reflexia Soarelui în oceanul de hidrocarburi de pe Titan, imagine surprinsă recent de către sonda Cassini.