Voyager 2 și formatarea datelor

Sonda Voyager 2 le-a dat unele emoții inginerilor de la Jet Propulsion Laboratory, din Pasadena, California, după ce acum câteva zile datele transmise de aceasta au început să nu mai fie inteligibile. Sonda a fost trecută în safe-mode, în încercarea de a diagnostica problema, însă comunicațiile cu ea sunt extrem de dificile din pricina distanței, fiind necesare 13 ore pentru comenzile de la sol să ajungă la Voyager 2 și încă 13 ore pentru a primi răspunsul de la sondă. Problema pare a fi câțiva biți care au trecut pe neașteptate din 0 în 1 sau invers, modificând structura datele spre Pământ. Acum sonda trimite câte un bit pe sesiune, pentru ca cei de la sol să poată identifica biții care au fost în mod eronați întorși. Se pregătește și un patch pentru software-ul de la bord, în ceea ce probabil va marca un nou record, fiind patchul software efectuat pe cea mai lungă distanță, peste 13 miliarde de kilometri.

Lansată în 1977, Voyager 2 a străbătut și a părăsit de curând sistemul nostru solar, nu înainte de a fotografia și studia planetele de dincolo de orbita Pământului, fiind una din sondele terestre cele mai departe de Terra.

4 Comments

  1. un bit la fiecare 2 zile ! …. si stai sa vezi care e eronat …. pa urma resetezi jucaria, faci patchu, il trimiti, mai stai 2 zile sa vezi …

    ce stress … oare astia ies pe burndown ? O fi proiect Agile ?

  2. Mea culpa, e vorba despre 1 bit pe zi (aproximativ), dus-intors, am modificat şi în text.

  3. Se pare că într-adevăr, Voyager 2 îşi trimite acasă software-ul de la bord bit cu bit, însp cu 1200 de biţi pe secundă. Cum reţeaua de antene Deep Space din SUA este în reparaţii capitale, semnalele sunt primite din antene similare din Australia. Nu se trimite un bit pe zi, ci 1200 de secunde. Oricum, trec 13 ore până biţii ajung la noi, plus pazele cauzate de moementele când antena din Australia nu este îndreptată spre Voyager. În prezent, „memory dump”-ul a fost încheiat cu succes. Urmează patch-ul. Cel mai probabil, cauza bitului modificat este un foton gama din radiaţia cosmică care a reuşit să penetreze sistemul de protecţie al sondei şi să ajungă direct în memoria acestuia, cauzând puţin haos.

  4. L-au reparat! JPL a confirmat că a readus bitul inversat în starea iniţială. Totul este în ordine acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *