"I vonder vere Guenter Vendt?"

Guenter Vendt, un simbol american al cursei spaţiale din anii ’60, ne-a părăsit astăzi la 85 de ani. Inginer şi emigrant german, Guenter Vendt pleacă din Germania după cel de-al doile război mondial spre Statele Unite, în speranţa găsirii unei slujbe mai bune. Va ajunge să aibă una dintre cele mai interesante slujbe din lume, fiind coordonatorul din „camera albă”, o unitate specială instalată pe rampa de lansare, de unde superviza şi pregătea ultimele detalii înainte de lansare, ca angajat al corporaţiei McDonnell Aircraft şi ulterior al North American Rockwell.

Guenter Vendt a supervizat pregătirile pentru lansările din cadrul programelor Mercury, Gemini şi Apollo, începând cu misiunea cimpanzeului Ham şi continuând pănă la primele zboruri ale navetei spaţiale, acesta retrăgându-se din activitate în 1989. Guenter era cel care închidea trapa capsulelor din vârful rachetelor, acesta fiind ultima persoană pe care astronauţii o vedeau înainte de drumul său spre Lună. Guenter Vendt era mereu jovial dar şi extrem de riguros în ceea ce priveşte activităţile din „camera albă”. A rămas prieten apropiat cu mulţi dintre astronauţi şi a fost denuimit de către John Glenn, în glumă, fuhrer-ul rampei de lansare, din pricina accentului german puternic al acestuia. Donn Eisele, înainte de lansarea Apollo 7, a întrebat în glumă „I vonder vere Guenter Vendt?”, replică ce l-a făcut pe Guenter celebru. Acesta nu a fost de faţă la incendiul care a cuprins capsula Apollo 1 în timpul uneor antrenamente de rutină, eveniment soldat cu moartea a trei astronauţi americani. Ochelarii groşi cu rame negre şi puternicul accent german a inspirat ulterior o serie de stereotipuri despre inginerii germani naturalizaţi în Statele Unite după cel de-al doile război mondial, în frunte cu echipa lui Wernher von Braun.

În fotografia de mai sus este cel din dreapta, pregătind ultimele detalii ale misiunii Gemini VI împreună cu Wally Schirra. Site-ul său este activ şi poate fi găsit aici.