Atlantis pe orbită

Atlantis a andocat pentru ultima dată cu Stația Spațială Internațională (ISS) duminică, 16 mai 2010, în cea de-a treia zi a misiunii STS-132, după cum fusese programat inițial. Astronauții de la bord au avut unele emoții, deoarece spre ISS părea că se îndreaptă resturile unui satelit nefuncțional.

NORAD ține permanent evidența tutoror obieectelor care orbitează Terra și alertează NASA dacă unul din aceste obiecte se îndreaptă spre ISS. În caz în care acest lucru se confirmă, ISS va acționa motoarele cu reacție de la bord pentrus schimbarea parametrilor orbitali și pentru evitarea unei eventuale coliziuni care ar putea fi catastrofală. În cazul în care ISS și-ar fi modficat orbita duminică, Atlantis ar fi trebuit să efectueze o serie de manevre în premieră pentru a ajunge la ISS și pentru a andoca. Din fericire, nu a fost cazul, fragmentul orbital a tercut pe lângă ISS la o distanță care nu a pus în pericol stația spațială, astfel că andocarea a decurs conform planului.

Înainte de andocare, folosind brațul robotic, echipajul de la bordul Atlantis a inspectat scutul termic al navetei (plăcuțele ceramice de pe burta și botul navetei care protekeayă echipajul în timpul reintrării în atmosferă). O altă inspecție a acestui scut a fost făcută de către ISS, cu câteva minute înainte de andocare, când Atlantis a executat o rotație cu 360 de grade în jurul axei sale astfel încât cei de pe ISS să poată fotografia plăcile ceramice, urmând ca imaginile de înaltă rezoluție să fie trimise la sol și analizate. Aceste manevre de inspecție au fost instituite după ce în 2003 naveta Columbia s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă datorită avarierii scutului termic al acesteia în timpul lansării. În cazul în care de data aceasta va fi descoperită o defecțiune a scutului termic, echipajul ISS va rămâne pe orbită până când NASA va trimite o a doua navetă pentru salvarea echipajului.

Ieri, în a patra zi a misiunii, au fost instalate, în afara stației spațiale, în cadrul unei misiuni extravehiculare (doi astronauți au ieșit din navetă și ISS), o serie de baterii noi, o antenă suplimentară și un mecanism pentru DEXTRE, o mână robotică care este folosită pentru transportul utilajelor în afara ISS. Astăzi astronuații au montat modulul rusesc MRM1 (Rassvet) care mărește spațiul util pe ISS și aduce două noi porturi disponibile pentur andocare. Mâine va fi efectuată ultima misiune extravehiculară (EVA) în care astronauții vor finaliza montarea setului nou de baterii și dacă timpul va permite, vor transporta piese de rezervă de pe Atlantis pe ISS.

Aterizarea navetei Atlantis este planificată pentru 26 mai, ora 15:46 ora României, la Centrul Spațial Kennedy din Florida.