Atlantis a aterizat pentru ultima oară

Naveta spaţială Atlantis a aterizat pe pista 33 a Centrului Spaţial Kennedy din Florida, profitând e prima oportunitate de care a avut parte astăzi, totul decurgând conform planului, terminând cu succes misiunea STS-132. Unul din propulsoarele RCS au îngheţat, lucru observat înainte de acţionarea OMS pentru deorbitare, însă defecţiunea a fost minoră şi nu a afectat aterizarea.

Deşi a fost ultimul zbor pentru naveta Atlantis, aceasta va fi pregătită pentru misiunea de urgenţă STS-335 şi va zbura doar în cazul în care Endeavour va avea probleme majore pe orbită în timpul ultimei misiuni programate, STS-134. Este doar o misiune de precauţie luată de NASA după accientul navetei Columbia de a avea o naveta mereu pregătită pentru a salva echipajul în cazul undei urgenţe. Nicio astfel de misiune nu a fost însă necesară.

Există şi varianta ca Atlantis să mai zboare o dată, dacă tot este pregătită pentru zbor, în cazul în care misiuena STS-335 nu va mai avea loc, echipajul urmând să folosească capsulele Soyuz ataşate de ISS în cazul unor probleme cu naveta Endeavour. Acest lucru implică însă nişte costuri suplimentare care nu au fost încă aprobate de Congresul SUA precum şi extinderea programului până anul viitor, extindere care este puţin probabilă.

Atlantis (OV-104) a zburat pentru prima dată în 1985 şi a fost ultima navetă care a dus un echipaj uman spre telescopul Hubble, pentru ultima misiune de service a acestuia. Atlantis a fost prima navetă care a andocat cu Staţia Spaţială Mir. Acum, Atlantis este prima naveta din flota de trei rămase care a efectuat ultimul zbor, după 32 de misiuni.