Armostrong îl critică pe Obama

Neil Armstron, primul om care a pășit pe Lună, împreună cu foștii astronauți din programele Gemini și Apollo, Eugene Cernan și Jim Lovell, critică direcția aleasă de președintele Obama pentru viitorul NASA.

Barack Obama a decis de curând suspendarea programului Constellation, ceea ce înseamnă renunțarea la dezvoltarea noilor rachete Ares și atragerea partnerilor privați pentru zboruri orbitale. Un plan pentru a trimite oameni pe Marte a fost enunțat, fără a fi conturate detalii.

Neil Armostrong spune că preșesindetele a fost informat greșit cu privire la planul de a trimite oameni pe Marte, nespecificând exact modul și data când acesta va avea loc, în acest moment NASA neavând posibilitatea tehnică de a trimite oameni dincolo de zboruri orbitale. În plus, nimeni din NASA nu știa de acest plan înainte ca el să fie făcut public de președinte. Acest lucru, suprapus cu retragerea navetelor spațiale la sfârșitul anului 2010 va duce Statele Unite într-o stare de mediocritate vis-a-vis de explorarea spațiului cosmic, crede Eugene Cernan, ultimul american care a ajuns pe Lună. Voci împotriva deciziilor administrației Obama au mai fost auzite din cercul eroilor din programul Apollo, Eugene Krantz, flight director de la Mercury până la naveta spațială s-a poziționat împotriva renunțării la Constellation și alegerea unui drum fără obiective clar definite.

Prin retragerea navetelor spațiale, prin renunțarea la Constellation și mutarea vehiculelor pentru zboruri orbitale în plan privat, o mulțime de oameni din industria aerospațială din Statele Unite își vor pierde locul de muncă, lucru ce va contribui pe termen mediu și lung la declinul SUA în ceea ce privește activitățile desfășurate în spațiul cosmic.

Charles Bolden este actualul administrator al NASA, numit de către președintele Obama în această poziție, fost astronaut, participant la lansarea telescopulu Hubble pe orbită.