Yuri Gagarin

În data de 12 aprilie 1961, cosmonautul Yuri Gagarin, la bordul navei Vostok 1, a fost primul om care a efectuat orbită completă în jurul Pământului, deschizând o nouă eră în explorarea umană, dincolo de frontierele planetei natale, demostrând că oamenii pot supravieţui şi funcţiona în spaţiul cosmic. Zborul a durat mai puţin de două ore şi Yuri Gagarin s-a reîntors cu bine pe Pământ., aceasta fiind şi singura sa misiune în spaţiu. Yuri Gagarin s-a catapultat de la bordul capsulei când acesta a ajuns din nou în atmosferă şi a ajuns la sol cu ajutorul unei paraşute, pe atunci considerându-se că sistemele de aterizare fiind insuficient dezvoltate.

Din păcate, Yuri Gagarin a dispărut prematur dintre noi, şapte ani mai după acest zbor istoric, în urma unui accident nefericit.

12 aprilie 1981 este data la care a avut loc prima lansare a unei navete spaţiale, Columbia fiind lansată de la centrul spaţial de la Cape Canaveral, începând misiunea STS-1.

Astăzi, la 49 de ani după acest zbor, pe orbita Pământului se află un număr record de 13 astronauţi: 6 la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi 7 sosiţi cu naveta Discovery (STS-131). Dintre cei 13 astronauţi, 4 sunt femei, un număr care repezintă un alt record.