Planul lui Obama

Preşedintele american Barack Obama a susţinut ieri, 15 aprilie 2010, o conferinţă de presă în care şi-a expus viziunea sa despre viitorul NASA, după ce, nu demult, tot el a decis că Proiectul Constellation este pe o traiectorie nerealizabilă şi a fost astfel anulat.

Renunţând la Constellation, NASA renunţă la planurile sale de a vizita Luna în viitorul apropiat şi mediu. În schimb, dacă e să îl credem pe Obama, NASA va cosntrui până în 2015 un nou vehicol cu care astronauţii americani să poată ajunge pe orbită, după ce anul acesta navetele spaţiale vor efectua ultimele zboruri spre spaţiul cosmic. Mai departe, până în 2015 NASA ar urma să ajungă cu un echipaj uman pe un asteroid, ceea ce ar reprezenta o premieră binevenită în explorarea spaţiului cosmic şi cu un impact major în completarea cunoştiinţelor noastre despre formare şi evoluţia sistemului solar. Mai departe, un echipaj uman ar urma să orbiteze Marte prin anii 2030, după care ar urma o aterizare pe planeta vecină.

Planul, deşi poate părea ambiţios, este slab şi inconsistent. Să ne reamintim planul lui Bush de acum 6 ani, când a anunţat startul proiectului Constellation: erau planificate 2 rachete, o capsulă, un modul lunar complet nou. Se vorbea despre întoarcerea pe Lună în 2020, despre o bază lunară, despre o misiune pe Marte până în 2030. Acum, avem un vehicol nou despre care nimeni nu ştie nimic (caracteristici, model, punct de plecare), o misiune pe un asteoroid după care misiuni spre Marte. În timp ce în Constellation, Luna era doar o haltă pe Marte, de data asta o aterizare pe un asteroid nu ne ajută prea mult pentru o misiune pe Marte, cele două corpuri neputând fi mai diferite, astfel că abordările cele două misiuni vor diferi fundamental. Ca să nu mai vorbim de faptul că planurile de astăzi pentru 2040 pot şi cu siguranţă vor suferi schimbări care vor împinge şi mai mult în viitor momentul când vom păşii pe Marte.

Să nu uităm că, în 1961, când America avea 15 minute experienţă cu un echipaj uman în spaţiu, şi-a propus să ajungă pe Lună în maxim 8 ani şi au reuşit. Acum, când avem experienţa şi logistica necesară, ne planuim cel puţin 30 de ani până la Marte. Sper ca în 2040, zoburile NASA spre Marte să nu fie pentru aprovizionarea coloniei chinezeşti de acolo.