Hubble, visul lui Oberth

Hermann Oberth s-a născut la Sibiu, în 1894, într-o familie de saşi şi a fost fascinat încă din copilărie de călătorii interplanetare, ca urmare a citirii cărţii lui Jules Verne, De la Pământ la Lună. Lucrarea sa de doctorat, care propunea studierea spaţiului interplanetar folosind rachetei, a fost considerată la vremea aceea controversată şi a fost respinsă de universităţile din Germania. Hermann Oberth a obţinut până la urmă titlul de doctor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în 1923, iar lucrările sale aveau să fie sursă de inspiraţie pentru un alt german, pasionat de rachere, Wernher von Braun. Acesta din urmă a construit prima rachetă care a ajuns în spaţiul cosmic, celebra V2, folosită de armata nazistă în cel de-al doilea război mondial pentur bombardarea Londrei. Ajuns în Statele Unite, Wernher von Braun, împreună cu echipa sa de ingineri, avea să proiecteze racheta Saturn V, care avea să ducă pentru prima dată un echipaj uman pe suprafaţa Lunii. Hermann Oberth participă la această lansare şi şi-a văzut visul cu ochii, chiar de pe plaja de la Cape Canaveral din Florida.

Dar Hermann Oberth a mai avut un vis, de care a pomenit în teza sa de doctorat, pe care însă nu a mai ajuns să îl vadă îndeplinit. În 1923, el propunea instalarea unui observator astronomic pe orbita Pământului, astfel încât observaţiile acestuia să nu fie limitate de efectele negative ale atmosferei. La şase ani după ce Hermann Oberth a primit titlul de doctor, un astronom american, Edwin Hubble, avea să formuleze o lege care ne va schimba complet percepţia asupra trecutului şi viitorului unversului. Legea lui Hubble descrie expansiunea galaxiilor şi este primul indiciu ştiinţific al Big-Bang-ului, modelul actual al originii universului.

Lyman Spitzer este cel care ia problema telescopului spaţial la modul cel mai serios şi este numit şeful unei comisii pentru a evalua necesitatea unui asemenea instrument. În 1970, NASA înfiinţează două comisii care au acelaşi scop. În cele din urmă, după un parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) se ia hotărârea construirii unui telescop spaţial care avea să fie denumit după celebrul astronom american, Edwin Hubble.

Edwin Hubble moare în 1953, iar Hermann Oberth în 1989. La patru luni după moartea lui Oberth, naveta spaţială Discovery decola de la Centrul Spaţial Kennedy purtând pe orbită visul românului, un telescop spaţial care va revoluţiona astronomia, astrofizica şi cunoaşterea noastră despre sistemului solar, despre stele şi despre univers.