VSS Enterprise

SpaceShipTwo, nava spațială a companiei Virgin Galactic, botezată VSS Enterprise, a făcut ieri primul test, într-un zbor de trei ore deasupra deșertului Mojave din Statele Unite, atașate de un avion purtător. Richard Branson, proprietarul companiei, ne promite primele zboruri cu turiști pe orbită în cel mult doi ani. Testul a avut ca scop verificarea comportării aerodinamice a navei în condiții de zbor, precu și teste ale subsistemelor sale. SpaceShipTwo reprezintă continuarea eforturilor Virgin Galactic de a produce un vehicul cu care turiștii să poată beneficia de zboruri la limita atmosferei terestre. SpaceShipOne, prima aeronavă privată care a efectuat cu succes un astfel de zbor se află în prezent expusă la Muzeul Smithsonian.

SpaceShipTwo va fi purtată de un avion până la o altutidine de 15 km, de unde se va desprinde și își va continua zbura singură spre spațiu. Costul unui bilet pentru un astfel de zbor (suborbital) este de 300 000 USD și deja există o listă de așteptare de 330 de persoane.

Se pare că numele de Enterprise este destinat să nu părăsească atmosfera Pământului, ultima navă spațială cu acest nume a fost naveta americană OV-101 care nu a efectuat decât teste atmosferice.