Phobos

Phobos este unul din cei doi sateliţi naturali ai lui Marte şi unul din cele mai misterioase şi interesante corpuri din sistemul solar. Recentul survol efectuat de Mars Express asupra lui Phobos a reuşit să confirme unele teorii cu privire la structura satelitului.
Având o formă neregulată, Phobos are o orbită extrem de joasă, rotindu-se în jurul lui Marte mai repede decât o face Marte în jurul propriei axe. Peste 11 milioane de ani Phobos se va prăbuşi pe Planeta Roşie, din cauza orbitei a cărei raze se reduce constant. Suprafaţa sa este puternic marcată de cratere iar densitatea satelitului este relativ redusă, lucru care poate fi explicat printr-o structură poroasă a lui Phobos, lucru confirmat de Mars Express, după ultimul său survol. La începutul anilor ’60, datorită acestor caracteristici deosebite, circula teoria conform căreia Phobos ar putea fi de natură artificială.
În 2011, Agenţia Spaţială Rusă inenţionează să trimită o sondă pe suprafaţa lui Phobos şi să preleveze probe de sol care să fie aduse înapoi pe Pământ.