Gemini 3

În data de 23 martie 2010 s-au împlinit 45 de ani de la zborul Gemini 3. Virgil „Gus” Grisson şi John Young aveau să facă parte dintr-o misiune istorică, cu multe premiere şi evenimente pivotale sau hazlii.

Misiunea a durat mai puţin de 5 ore, cei doi orbitând Pământul de 3 ori înainte de reintrarea în atmosferă. A fost primul zbor cu echipaj uman din programul Gemini (cei doi fiind astfel primii americani aflaţi simultan pe orbită) şi a avut ca obiective testarea noii capsule în spaţiu, aceasta efectuând o serie de modificări ale parametrilor orbitei. Gemini 3 a fost ultima misiune coordonată la Cape Canaveral, centrul de comandă mutându-se ulterior la Centrul Spaţial din Houston, activ şi astăzi pentru misiunile spaţiale cu echipaj uman ale NASA.

John Young a reuşit să străcoare la bordul navei un sandwich cu carne de vită, dar cei doi nu au reuşit să îl savureze pentru că fărâmiturile sandwichului se împrăştiau în voie prin spaţiul şi aşa strâmt din capsulă. Ajunsi la sol, cei doi aveau să fie mustraţi pentru asta şi avertizaţi să nu mai repete niciodată figura. John Young are în prezent 79 de ani şi a mai zburat în misiunile Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1 şi STS-9, fiind membrul primului echipaj al navetei Columbia.

Gus Grissom, cel mai experimantat astronaut american la acea vreme, candidat pentru a fi primul om care ar fi aselenizat, avea să îşi numească nava Molly Brown, din piesa celebra la acea dată pe Broadway, The Unsinkable Molly Brown. Numele era o aluzie la primul său zbor (al doilea zbor din programul Mercury), când dintr-o eroare cel mai probabil mecanică, capsula cu care Gus a revenit pe Pământ a fost pierdută în ocean, după ce trapa acesteia s-a deschis prea devreme iar el era să îşi piardă viaţa. După Gemini 3, Grissom avea să se concentreze pe programul Apollo, contribuind la designul capsulei respective. Gemini 3 avea să fie ultimul zbor pentru Gus Grisson, acesta pierzându-şi viaţa în incendiul ce a cuprins capsula Apollo 1, într-un test efectuat la sol, împreună cu Ed White şi Roger Chaffee.

Gemini 3 a fost o misiune cu sucess, prima dintr-o serie de 10 misiuni Gemini cu echipaj uman, care aveau să pregătească NASA pentru premiul cel mare, aselenizarea din 1969.