NASA renunță la Constellation!

Programul Constellation a fost anulat, conform planului de buget trimis de către Administrația Prezidențială din SUA spre aprobare Congresului american. Acest lucru înseamnă că dezvoltarea componentelor programului, capsula Orion, landerul Altair, dar și a noilor rachete Ares I și Ares V a fost anulată, deși au fost deja cheltuiți peste 9 miliarde de dolari numai pentru viitoarele rachete Ares, care nu vor mai exista.

NASA nu mai are în plan întoarcerea pe Lună cu un echipaj uman până în 2020, așa cum era planificat, ci dorește privatizarea zborului cu echipaj uman pe orbită joasă, lucru care ar aduce mai multe locuri de muncă și ar dinamiza acest sector. De asemenea, noul buget prevede concentrarea resurselor pentru un zbor cu echipaj uman spre Marte, într-un viitor îndepărtat, la o dată neprecizată.

Trebuie remarcat faptul că după retragerea navetelor spațiale în acest an, NASA va rămâne fără o posibilitate de a-și plasa astronauții pe orbită, fiind nevoiți să apeleze la serviciile Agenției Spațiale Rusești. Nu s-a mai întâmplat în istoria de 50 de ani a NASA ca aceasta să nu aibă în folosință sau măcar planificat într-un interval de timp predictibil, un vehicul de lansare a astronauților în spațiu.

Acesta este probabil cel mai mare pas înapoi făcut de NASA, de la întreruperea finanțării programului Apollo de la începutul anilor ’70. Deși privatizarea operațiunilor umane pe orbită joasă ar aduce în primă fază mai multe locuri de muncă, este foarte probabil ca siguranța zborurilor spațiale să scadă, această ducând la și mai multe victime printre viitori astronauți. În plus, privatizarea sectorului spațial ar duce la limitarea operațiunilor umane pe orbita Pământului, deoarece nicio corporație nu își ca permite să finanțeze proiecte vaste de explorare spațială, așa cum este nevoie pentru o prezență umană pe Lună sau Marte.

Care mai este rolul NASA în acest context și cum își va mai justifica existența?

3 Comments

  1. Care mai este rolul NASA în acest context și cum își va mai justifica existența?

    „In the meantime, the White House will direct NASA to concentrate on Earth-science projects — principally, researching and monitoring climate change”

    adica sub obama, agentia pentru explorare a spatiului se va ocupa de studii terestriale :P

  2. Am 35 ani. N-am apucat acea aselenizare. Se pare ca nu voi mai apuca alta. Va ajunge aselenizarea o legenda, si vom povesti copiilor nostri despre vremurile cand oamenii puteau ajunge pe alte corpuri ceresti. Din pacate nu voi avea raspuns cand ma vor intreba: Dar de atunci pana acum de ce nu au mai mers oamenii pe Luna…. poate pentru ca razboaiele si bancile au fost mai importante…

  3. Pingback: Planul lui Obama

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *