Capăt de drum pentru Spirit

Spirit, unul din cele două rovere active de pe suprafața planetei Marte, a rămas blocat, acum 10 luni, în solul marțian. Eforturile de a-l scoate din capcana marțiană au început acum câteva săptămâni, după indelungi dezbateri și studii provind modul optim de a pune din nou în mișcare curajosul robot. Deși în ultimele zile echipa de la JPL au înregistrat unele succese (minore) în ceea ce privește mișcarea roverului, administrația NASA a hotărât brusc să întrerupă aceste operațiuni și să-l folosească pe Spirit ca platformă staționară, renunțând definitiv la orice încercare de a-l elibera și folosind timpul rămas pentru activități științifice.

Iarna marțiană se apropie și dacă ar fi ieșit din capcană, Spirit ar fi putut găsi un loc în care energia acumulată de panourile sale solare să îi permită să supraviețuiască următoarelor luni și să treacă cu bine de încă o iarnă. Blocat însă în nisipul marțian, orientarea panourilor solare este destul de limitată, condiții în care șansele ca Spirit să supraviețuiască iernii sunt destul de mici.

De cealaltă parte a planetei, Opportunity este mult mai norocos din acest punct de vedere, acesta plimbându-se de la o rocă marțiană la alta, continuând să funcționeze la parametrii normali.