Capăt de drum pentru Spirit

Spirit, unul din cele două rovere active de pe suprafața planetei Marte, a rămas blocat, acum 10 luni, în solul marțian. Eforturile de a-l scoate din capcana marțiană au început acum câteva săptămâni, după indelungi dezbateri și studii provind modul optim de a pune din nou în mișcare curajosul robot. Deși în ultimele zile echipa de la JPL au înregistrat unele succese (minore) în ceea ce privește mișcarea roverului, administrația NASA a hotărât brusc să întrerupă aceste operațiuni și să-l folosească pe Spirit ca platformă staționară, renunțând definitiv la orice încercare de a-l elibera și folosind timpul rămas pentru activități științifice.

Iarna marțiană se apropie și dacă ar fi ieșit din capcană, Spirit ar fi putut găsi un loc în care energia acumulată de panourile sale solare să îi permită să supraviețuiască următoarelor luni și să treacă cu bine de încă o iarnă. Blocat însă în nisipul marțian, orientarea panourilor solare este destul de limitată, condiții în care șansele ca Spirit să supraviețuiască iernii sunt destul de mici.

De cealaltă parte a planetei, Opportunity este mult mai norocos din acest punct de vedere, acesta plimbându-se de la o rocă marțiană la alta, continuând să funcționeze la parametrii normali.

5 Comments

 1. Cred ca trebuie putin explicat de ce nu supravietuieste iernii. Nu de alta…dar sare lumea in sus…ca de ce nu trimit astia un medic sa-l vindece.
  Problema se pune in felul urmaotr, pe marte, temperatura in timpul iernii scade pana pe la -140 grade celsius. Ciurcuitele electronice, sub o anumita temperatura (temperatura ce a fost stabilita ca temperatura nominala de functionare)…crapa…apar microfisuri. Intr-un cuvant…ii pusca neuronul.
  Daca ii pus intr-un loc cu mult soare:
  A) razele impiedica scaderea temperaturii foarte mult (probabil are cu 10-20 grade peste temperatura ambientala
  B) Curentul generat de celule…ii folosit pentru incalzire. Si asa se mentine o temperatura minima
  Problema nu-i chiar atat de grava in mod normal, celulele sunt destul de voinice…si teoretic ar furniza suficient curent, doar ca, furtunile de nisip tin acoperite…iar randamentul celulelor ii foarte scazut.
  Sper doar sa fie foarte norocos…si sa profite de un fenen cica foarte interesant…un curent de aer, descendent…ce sa le mai curete putin. Nu mai tin minte exat, dar unul dintre robotei..a fost in situtatia asta acum 2 ani parca…si a avut norocul asta.
  Daca nu ma insel, spirit ii cel cu o roata cu bube (nu’s ce-i blocat la ea)
  Pacat, 6 ani de explorare…sper sa nu se termine…Asta chiar daca a fost conceput sa functioneze doar 18 luni.

 2. Acum am gasit ceva informatii interesante, pentru a trece iarna, spirit are nevoie de minim 130W, la ora actuala, panourile ii furnizeaza 210W. Din cate am inteles…daca ramne acolo…o sa obtina ceva sub 100W.

 3. Multumesc de completare.
  Spirit e cel cu roata blocata. Ba mai mult, acuma i s-a blocat inca una. Ambele rovere (Spirit, Opportunity) au supravietuit pana acum cu success iernilor martiene. Si eu fost programate sa reziste doar 3 luni (ambele sunt pe Marte de la inceputul lui 2004).

 4. Da, acum am citit, a doua roata se pare ca ii partial blocata (nu se stie exact daca-i o piatra sau ii un defect al motorasului. Sa nu uitam ca-i conceput pentru uluitoarea viteza de 50mm/sec (adica aprox 18 m/ora), asta cu conditia sa-i functioneze toate rotile. Ceea ce inseamna o putere mica…si o denivelare de ceva cm…sunt o adevarata provocare entru el. De asta ii si asa de greu de scos.
  Si ca sa ne dam seama de importanta acestui mic robotel handicapat…el ii cel care a anuntat ca a gasit ceva molecule de apa pe marte.

 5. Spirit nu a observat apa pe Marte. Apa exista probabil subteran, a fost observata si sub forma de gheata la suprafata planetei, dar de pe orbita. Spirit doar a pus in evidenta niste minerale care s-ar fi format candva in apa lichida de pe suprafata planetei, dintr-un trecut mai indepartat, in timp ce isi tragea roata defecta dupa el.
  E greu de scos din cauza ca are rotile partial ingropate in nisip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *