Pioneer 11

Acum exact 35 de ani, în 1974, sonda americană Pioneer 11 survola planeta Jupiter, într-o corecţie gravitaţională a traiectoriei în drumul său spre Saturn şi de acolo spre frontierele Sistemului Solar. Lansată în 6 aprilie 1973, Pioneer 11 împreună cu Pioneer 10 aveau să fie primele sonde care au transmis spre Pământ imagini clare cu Jupiter, imagini luate de la o altitudine de doar 34000 km de atmosfera acestuia. În 1979, Pioneer 11 avea să ajungă în apropierea lui Saturn. În 1995 semnalul radio al sondei a devenit prea slab pentru a mai putea efectua măsurători sau pentru a transmite comenzi. În acel moment, Pioneer 11 se afla la 44 UA de Soare şi avea o viteză de 11.6 km/s, îndreptându-se spre constelaţia Vulturul. În acest ritm, Pioneer va ajunge până la cea mai apropiată stea în 4 milioane de ani.

Pioneer 11, la fel ca Pioneer 10, sunt celebre pentru cele două plăci pe care le poartă (v. imaginea), în care au fost codificate câteva mesaje, în speranţa că, în viitor, o civilizaţie extraterestră va descoperi una din sonde. Unul din mesaje este tranziţia hiperfină a hidrogenului, cel mai abundent element din Univers. Plăcile mai conţin şi un desen reprezentând corpul unui bărbat şi al unei femei, schiţa sistemului nostru solar şi traiectoria sondei, reprezentarea locaţiei Soareului în funcţie de centrul galaxiei şi de locaţia a 14 pulsari şi o diagramă a sondei însăşi.

Pioneer 10 apare în filmul Star Trek V: The Final Frontier, unde până în 2287 ajunge în teritoriul klingonian şi este distrusă de căpitanul Klaa, de la bordul unei nave Bird of Prey, în timpul unui antrenament.