Gemini VII după 44 de ani

Gemini VII a fost lansată exact acum 44 de ani, fiind parte a programului Gemini, în care NASA pregătea şi învăţa elementele necesare pentru misiunile lunare Apollo. Gemini VII, cu Frank Borman şi Jim Lovell la bord, doi dintre cei mai experimentaţi astronauţi, aflaţi însă atunci la primul lor zbor cosmic, trebuia să fie lansată după Gemini VI, însă o problemă cu lansarea rachetei Agena, care urma să fie ţinta pentru rendezvous-ul capsulei Gemini VI, a făcut ca misiunea lui Schirra şi Stafford să fie lansată după Gemini VII, aceasta urmând să fie noua ţintă pentru ceea ce avea să devină primul rendes-vous pe orbită din istorie.

Borman şi Lovell au fost primii astronauţi care au dormit simultan şi nu alternativ, deoarece în misiunile precedente, era imposibil ca unul din astronauţi să doarmă în timp ce celălalt era treaz. Un număr de 20 de experimente au fost efectuate în cadrul misiunii Gemini VII, incluzând mai multe exprimente legate de nutriţie şi tot în această misiune, unuia dintre astronauţi i s-a permis să renunţe la costumul incomod o perioadă de timp (astăzi, astronuaţii nu poartă costumul special pe orbită, decât în momentele critice).

Rendezvous-ul însemna apropierea controlată a doua sau mai multe nave spaţiale una de alta, pe orbită. Capsulele Gemini VII şi Gemini VI-A au reuşit pentru prima dată acest lucru, ajungând la o distanţă de câţiva zeci de centimetrii una de alta, timp de câteva zeci de minute (în care nu au fost neceasre corecţii ale traiectoriei). Acest element era unul extrem de important pentru realizarea aselenizării, 4 ani mai târziu.

Deşi ultimele zile pe orbită nu au fost lispite de incidente minore (defecţiuni tehnice), misiunea s-a încheiat nu mai devreme decât fusese stabilit, în 16 decembrie 1965.

În fotografie este imaginea capsulei Gemini VII văzută prin hubloul lui Gemini VI-A, în timpul manevrelor de rendezvous, cele două nave aflându-se în momentul în care a fost efectuată fotografi la mai puţin de 3 metri distanţă una faţă de cealaltă. (NASA Johnson Space Center Collection)