Cele mai vechi galaxii

Hubble a profitat de upgrade-urile recente şi şi-a îndreptat din nou atenţia spre trecut, rezultând o imagine care conţine lumina de la cele mai vechi galaxii fotografiate vreodată. Camera cu care s-au făcut observaţiile este o cameră în infraroşu, deoarece lumina de la astfel de corpuri vechi este deplasată spre regiunea infraroşie a spectrului, datorită expansiunii universului.

Galaxiile observate de Hubble s-au format la 600 de milioane de ani după Big-Bang, adică aproximativ acum 13 miliarde de ani. Pentru a le fotografia, Hubble a folosit un timp de expunere de 173 000 secunde pe durata a patru zile din august 2009. Deoarece ochiul uman nu poate percepe radiaţia infraroşie, culorile din imagine sunt adăugate ulterior (codul fiind următorul: albastru: 1.05 microni, galben: 1.25 microni, roşu: 1.6 microni).

Datele provenite de la această observaţie stau la baza a deja 12 articole ştiinţifice, trimise publicaţiilor de specialitate.

Imagine: NASA, ESA, G. Illingworth (UCO/Lick Observatory and the University of California, Santa Cruz), R. Bouwens (UCO/Lick Observatory and Leiden University), HUDF09 Team.