Surveyor 1 fotografiată de pe orbită

După ce Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a făcut primele fotografii ale locurilor unde au aselenizat misiunile Apollo, sonda a surprins de data asta de pe orbită locul unde a aterizat Surveyor 1, prima sondă americană care a aselenizat controlat pe suprafaţa Lunii (2 iunie 1966) şi de unde a transmis peste 11000 de imagini, camera foto fiind singurul instrument de la bord. Sonda avea 3.3 metri înălţime şi în imaginile LRO se poate vedea umbra lui Surveyor, lungă de 15 metri.

3 Comments

  1. @Cătălin: LRO se află aproximativ la 50km de suprafaţa lunară. Imaginile alb-negru sunt luat cu LROC, o cameră cu rezoluţia de 1m. Vor urma şi imagini color, cu o rezoluţie mai slabă, de 100m. Detalii despre LROC, camera de la bordul LRO, aici: http://lroc.sese.asu.edu/ sau aici: http://www.nasa.gov/pdf/359938main_LRO_factsheet.pdf. De ce spui că-s jalnice? Obiectivul lui LRO este să cartografieze Luna şi să caute locuri pentru viitoarele aselenizări, iar pentru asta e nevoie de imagini relevante pentru geologi, care nu trebuie să fie şi frumoase din punct de vedere artistic. Sunt sigur că folosidn filtrele potrivite în Photoshop, imaginile de la LRO pot fi cosmetizate cu uşurinţă.

    @Bogdan: Surveyor 1 a transmis imagini, dar nu ştiu detalii despre formatul lor, dar banuiesc că analogic… cumva… Ajunse pe Pământ, probabil au fost salvate pe suport magnetic la vremea respectivă, adică benzi. Oricum, aceste date mai au acum doar un rol istoric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *