Misiunea LCROSS s-a încheiat

Vineri, 9 octombrie 2009, misiunea LCROSS a luat sfârşit, prin impactul de suprafaţa lunară a treptei purtătoare Centaur, urmat de sonda propriu-zisă. Deşi multe telescoape au fost cu ochii pe locului impactului, inclusiv telescopul spaţial Hubble a urmărit live evenimentul, norul de praf lunar rezultat în urma impactului nu a fost observat. Cu toate acestea, explozia cauzată de treapta Centaur a avut loc, fiind confirmată de instrumentele de la bordul LCROSS. Această sondă avea la momentul impactului toate cele nouă instrumente ştiinţifice de la bord active, efectuând măsurători conform planului. Misiunea a fost un succes, pentru că datele au fost înregistrate şi trimise spre Pământ până în ultima clipă dinainte impactului sondei cu suprafaţa Lunară.

Norul de praf lunar a lipsit probabil din două motive: ori treapta Centaur a lovit un loc unde stratul de praf era mai subţire decât au estimat cercetătorii, ori geometria reliefului a făcut ca impactul să aibe loc la un unghi mai mic decât se estimase iniţial (ori ambele variante). Atât sonda LCROSS cât şi treapta Centaur au funcţionat impecabil, până în ultimul moment.

Datele trimise de sondă sunt în prezent analizate la sol, urmând ca nişte concluzii ale misiunii să apară în viitorul apropiat, când vom afla dacă apa au fost sau nu descoperită (şi) de misiunea LCROSS.

2 Comments

  1. Experimentul LCROSS s-a incheiat si NASA aduce multumiri agentiilor implicate, Northrop Grumman, JAXA si ISRO. Cine-s ISRO? The Indian Space Research Organization. Aceiasi care au trimis misiunea Chandrayaan-1, iar datele au fsot utile celor de la NASA in misiunea LCROSS. Aia de credeam noi ca lanseaza cu prastia. Iata ca a incerca si a-ti accepta conditia de novice intr-ale explorarii spatiului nu este o rusine si ziua de maine poate aduce o colaborare trainica. Oare cand prindem si noi ziua in care ROSA si ARCA vor face ceva util?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *