Lansarea Ares I-X programată pentru marţi

Data oficială pentru lansarea Ares I-X a fost stabilită pentru marți, 27 octombrie, ora 14:00 ora României. Pentru prima dată după câțiva zeci de ani, pe rampa de lansare de la Florida o nouă rachetă așteaptă să fie lansată, iar imaginea cu Ares I-X și Atlantis pe rampe vecine este una simbolică și istorică: Ares I-X și programul Constellation vor înlocui actuala flotă de navete spațiale, care vor fi retrase din uz anul viitor. Astfel, conform orarului stabilit în prezent, o astfel de întâlnire dintre o navetă spațială și o rachetă Ares, nu va mai avea loc, deoarece următoarea lansare din programul Constellation este prevăzută după retragerea navetelor.

Dacă amânări de ordin tehnic vor împiedica lansarea navetei la data stabilită, aceasta mai are încă două zile la dispoziție din fereastra de anul acesta, 28 și 29 octombrie, după această dată vor începe pregătirile pentru lansarea Atlantis, iar Ares I-X va fi lansată probabil anul viitor.

Totuși, viitorul programului Constellation nu este deloc roz, în zilele următoare lansării se va discuta continuarea sau abandonarea acestui program de către NASA, din motive financiare, după ce au fost investite zeci de miliarde de dolari până în prezent, pentru dezvoltarea de rachete și echipamente noi, necesare pentru programata revenire pe Lună cu echipaj uman, după anul 2020.

Foto: NASA/Kim Shiflett