A murit Pavel Popovici

Miercuri, 30 septembrie 2009, a murit cosmonautul Pavel Popovici, unul dintre eroii cursei spaţiale, al şaselea om care a ajuns pe orbita Pământului, în august 1962, la bordul Vostok 4. Pavel Popovici a fost unul dintre candidaţii pentru primul zbor orbital, care i-a revenit, în cele din urmă, lui Yuri Gagarin. Popovici a fost însă capcom pentru Vostok 1, adică legătura lui Gagarin cu cei de la sol.. După lansarea Vostok 4, pe orbita i s-a alăturat şi cosmonautul Andrian Nicolaev, fiind pentru prima dată când două capsule se aflau pe orbită în acelaşi timp. Deşi nu a fost un rendes-vous propriu zis (capsule Vostok nu putea să îşi controleze singură parametrii orbitei) aşa cum s-a speculat ulterior în presă, cei doi au ajuns la o distanţă de 5 km unul de altul, suficient încât şă îşi vadă unul altuia capsulele. Misiunea Vostok 4 s-a terminat mai repede, din cauza unei probleme la sistemul de climatizare, după intrarea în atmosferă, Popovici s-a paraşutat(!) din capsulă, după cum fusese stabilit dinainte.

Popovici a participat şi la antrenamentele pentru un eventual program rusesc de aselenizare cu echipaj uman, care însă nu a mai avut loc niciodată. Al doilea şi ultimul zbor în cosmos pentru Pavel Popovici a fost în 1974 la bordul Soyuz 14, împreună cu Yuri Artyukhin.

Peste 4 zile, Pavel Popovici ar fi împlinit 79 de ani.

„I was able to look out of my porthole a lot, and like anyone who looks at the planet from space I realized — I am convinced — that the Earth is not the property of any one person or country. It belongs to us all.”

(Pavel popovici, în Into That Silent Sea, de Colin Burgess şi Francis French)