Phobos-Grunt amânată pentru 2011

Agenţia Spaţială Rusă (Roscosmos) a anunţat că lansarea misiunii Phobos-Grunt, programată iniţial pentru luna viitoare, se amână pentru anul 2011. Deosebit de ambiţioasă, misiunea are trei obiective: plasarea pe orbita marţiană a primului satelit chinez Yinghuo-1, aterizarea unei sondei pe suprafaţa lui Phobos (unul din cei doi sateliţi naturali ai lui Marte), prelevarea de probe de sol şi aducerea lor înapoi pe Pământ. Împreună cu aceste probe se va întoarce pe Pământ şi un mic cilindru, parte a unui experiment propus de The Planetary Society, care conţine microorganisme, supuse pe toată durata misiunii condiţiilor dure din spaţiul cosmic. Cercetătorii sunt curioşi să vadă dacă aceşti microbi vor mai fi în viaţă la întoarcerea pe Pământ, în caz contrar infirmând teoria conform căreia viaţa pe Pământ ar fi putut apărea prin contaminare cu substanţe organice sau chair microorganisme venite din spaţiul cosmic, la bordul unor meteoriţi sau comete. Ar fi de altfel prima misiune care îşi propune să aducă pe Pământ probe de sol de pe satelitul lui Marte, Phobos.

5 Comments

  1. Aştept şi sper ca în viaţa asta să văd o tentativă de terraformare. Nu cred că s-ar supăra nimeni, drepturi de copyright nu cred. Măcar pe un satelit. Trebuie încercat. Semnez orice petiţie.

  2. Ar fii sooper sa vedem aceste rezultate oare eu fiind mai tanar as avea vreo seansa sa aud de acest eveniment?

  3. De ce nu? În 2011 sperăm să se lanseze, probabil face 4 ani dus-întors pe drum, până în 2016 ar trebui să se întoarcă, dacă totul merge bine.

    Abia acum mi-a căzut fisa: Phobos, Grunt, aproape că se poate pune de-un Quake3, şi aşa drumul spre Marte e lung şi plictisitor.

  4. Pingback: Phobos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *