NASA confirmă prezenţa apei pe Lună

Rocile lunare aduse în cadrul programului Apollo nu au prezentat urme de apă lunară. Cantităţile mici de apă detectate în aceste roci au fost puse pe seama contaminării terestre. Teoriile sugerau faptul că solul lunar ar putea conţine apă, dar aceasta nu a fost încă detectată. Până de curând.

Revista Science publică astăzi primul articol (dintr-o serie de trei) despre un studiu în care trei sonde independente confirmă existenţa moleculelor de apă la polii satelitului nostru natural. Date înregistrate atât de către sonda indiană Chandrayaan-1 (momentan inactivă), cât şi de către sondele Epoxi şi Cassini sugerează că solul lunar conţine molecule de apă chiar dacă într-o cantitate infimă, dar mai multă decât se estima iniţial. NASA confirmă aceste date într-un comunicat oficial, dat publicităţii acum câteva minute.

În octombrie, prin două explozii controlate pe suprafaţa lunară, NASA speră să dizloce şi să poate detecta direct urme de apă de pe Lună, cu ajutorul sondei LCROSS şi a treptei Centaur.