Hubble revine

Joi, 09 septembrie, au fost făcute publice primele imagini obținute de telescopul spațial hubble după operațiunile de reparare și upgradare de care a avut parte acum câteva luni, cu ocazia misiuni STS-125. Această misiune de service (a patra) a fost ultima pentru telescop, dar acesta este mai puternic ca niciodată, dovadă stau imaginile noi obținute de acesta, care pot fi găsite pe site-ul oficial al acestuia.

Astronauții de la bordul Atlantis (STS-125) au reparat un instrument care era folosit pentru transmiterea datelor spre centrul de comunicații de pe Pământ. Pe lângă repararea acesteia, două noi instrumente au fost montate WFC3 (Wide Filed Camera 3) și COS (Cosmic Origin spectrograph). WFC3 înlocuiește WFC2 și este folosită pentru observații în spectrul vizibil. COS va fi folosit pentru observații în ultraviolet, acoperind regiunea 115-320 nm. Odată cu montarea acestpr două intrumente, a fost înlăturat dispozitivul de corecție a lui Hubble, montat în prima misiune de service, când, după prima puncere în funcțiune, s-au observat unele erori de fabricație ale lentilei princeipale care producea imagini neclare și absolut inutile. Pe lângă acestea, au mai fost repuse în funcțiune încă două instrumente care se defectaseră și înlocuite câteva subansamble.

După acestă ultimă misiune de service, se săera ca telescopul spațial Hubble va mai putea folosit până cel mai devreme în 2014, perioadă în care va fi înlocuit probabil de următorul telescop spațial în vizibil, James Webb (numele administratorului NASA din perioada 1961-1968).