Impactul LCROSS

Craterul spre care LCROSS va lansa treapta Centaur pentru studiul impactului acesteia cu suprafața lunară a fost ales după o lungă dezbatere și este vorba despre Cabeus A (polul sud lunar). Impactul cu treapta deja folosită a rachetei de lansare (Centaur) va fi studiat atât de pe orbita lunară, cât și de pe Pământ și vor fi căutate dovezi ale existenței apei înghețate sub suprafața lunară. După impactul treptei Centaur, sonda se va îndrepta într-un picaj controlat pentru a intercepta solul lunar expulzat de Centaur, va transmite datele acumulate spre Pământ și va lovi suprafața Lunii pentru a crea o nouă explozie controlată, dând ocazia cercetătorilor de la sol să adune mai multe date despre solul lunar.

LCROSS a avut unele probleme luna trecută și a consumat o bună parte din rezervele de combustibil, dar echipa care monitorizează sonda de la sol a precizat în aceiași conferință de presă că LCROSS mai are suficient combustibil pentru a-și continua până la capăt misiunea, problema fiind detectată din timp și remediată până în prezent.

Update: Locul impactului a fost modificat, fiind ales craterul mai mare din vecinătatea primei ţinte, numit Cabeus (şi nu Cabeus A).